Електрична та магнітна взаємодії. Взаємодія провідників зі стру­мом. Індукція магнітного поля. Потік магнітної індукції.


Електрична та магнітна взаємодії. Взаємодія провідників зі стру­мом. Індукція магнітного поля. Потік магнітної індукції.


Ще в давнину було помічено здатність деяких залізних руд притягувати до себе залізні тіла. Давні греки називали їх магнітними каменями. Зараз вони мають назву природні магніти. Існують також і штучні магніти. Сьогодні ви ознайомитесь з деякими властивостями магнітів, дізнаєтеся, що магнітна взаємодія здійснюється через магнітне поле, а також про зв’язок магнітних та електричних явищ.

  1. Взаємодія магнітів.
У будь-якого магніту є два полюси. Які?
Вам відомо, що однойменні полюси магнітів відштовхуються, а різнойменні-притягуються. Виявилося, що взаємодія полюсів магніту дуже схожа на взаємодію електричних зарядів. Спроба одержати «одиночні» магнітні полюси (тільки північні або тільки південні) подібні до позитивних і негативних електричних зарядів, виявилось неможливим. Якщо розпиляти магніт, отримаємо два у яких знову будуть два полюси.
  1. Взаємодія провідників зі струмом.
Ще вчені Давньої Греції висловили припущення, що магнітні і електричні явища пов’язані. Проте, пряме експериментальне виявлення цього зв’язку відбулося завдяки щасливій випадковості. 15 лютого 1820 року данський фізик Ганс Крістіан Ерстед демонстрував студентам дослід із нагріванням провідника електричним струмом. У ході досліду, звернув увагу на те, що під час проходження струму магнітна стрілка, розташована поблизу провідника, відхилялася від напрямку «північ-південь». Як тільки струм припинився стрілка повернулася в початкове положення. Так було з’ясовано, що електричний струм чинить певну магнітну дію (слайд 3). Одразу постало запитання: Чи відбуватиметься магнітна взаємодія між електричними струмами? Відповідь на це запитання була отримана Андре Марі Ампером. Він експериментально встановив, що паралельні провідники зі струмом взаємодіють (слайд 2).
  1. Індукція магнітного поля.
 Навколо намагніченого тіла й навколо провідника зі струмом існує поле – яке називається магнітним. Для магнітного поля, так само як і для електричного, можна ввести векторну величину, що характеризує це поле в кожній точці. Цю величину називають вектором магнітної індукції [B]. Модуль вектора магнітної індукції можна визначити так:  

Комментарии

Отправить комментарий

Популярные сообщения