Дозиметрія. Дози випромінювання. Радіоактивний захист людини.





Вплив радіоактивного випромінювання на речовину. Радіоактивне випромінювання містить у собі гама- та рентгенівське випромінювання, електрони, протони, α-частинки, іони важких елементів. Його назива­ють також іонізуючим випромінюванням, оскільки, проходячи крізь живу тканину, воно викликає іонізацію атомів.
Навіть слабке випромінювання радіоактивних речовин дуже сильно впливає на всі живі організми, порушуючи життєдіяльність клітин. За великої інтенсивності випромінювання живі організми гинуть. Небезпека випромінювання збільшується тим, що воно не викликає ніяких болючих відчуттів навіть у разі отримання смертельних доз.
Механізм уражаючої біологічні об'єкти дії ще недостатньо вивчений. Але зрозуміло, що вона зводиться до іонізації атомів і молекул, і це при­зводить до зміни їхньої хімічної активності. Найбільш чутливими до ви­промінювань є ядра клітин, особливо клітин, які швидко діляться. Тому в першу чергу випромінювання вражає кістковий мозок, у результаті чого порушується процес утворення крові. Далі настає ураження клітин трав­ного тракту й інших органів.
Доза випромінювання. Характер впливу іонізуючого випромінюван­ня залежить від дози поглиненого випромінювання та його виду.
Доза поглиненого випромінювання відношення енергії випроміню­вання, поглиненої тілом, яке опромінюється, до його маси:
У СІ дозу поглиненого випромінювання виражають у греях (Гр):
1 Гр дорівнює дозі поглиненого випромінювання, за якої опроміненій ре­човині масою 1 кг передається енергія іонізуючого випромінювання 1 Дж. Природний фон радіації (космічні промені, радіоактивність навколиш­нього середовища та людського тіла) становить на рік дозу випроміню­вання близько 210-3 Гр на людину. Міжнародна комісія з радіаційного захисту встановила для осіб, котрі працюють із випромінюванням, гра­нично припустиму на рік дозу, яка дорівнює 0,05 Гр. Доза випромінюван­ня в 3—10 Гр, отримана за короткий час, є смертельною.
На практиці широко використовується позасистемна одиниця дози ви­промінювання — рентген 1 Р; 1 Гр відповідає приблизно 100 Р.
Коефіцієнт якості іонізуючого випромінювання. За однієї й тієї самої дози поглиненого випромінювання різні види випромінювання виклика­ють неоднаковий біологічний ефект. Біологічні ефекти, що викликаються будь-яким іонізуючим випромінюванням, прийнято оцінювати у порівнян­ні з ефектом від рентгенівського та гамма-випромінювання. Наприклад, за однієї і тієї самої поглиненої дози біологічний ефект від дії а-випроміню­вання буде в 20 разів більший, ніж від у-випромінювання. Від дії швидких нейтронів ефект може бути в 10 разів більший, ніж від у-випромінювання; від дії β-випромінювання — такий самий, як і від у-випромінювання.
У зв'язку з цим відмінність біологічної дії різних видів випроміню­вання прийнято характеризувати коефіцієнтом якості К. Прийнято, що коефіцієнт якості рентгенівського та гамма-випромінювання дорівнює одиниці. Коефіцієнт якості а-випромінювання дорівнює 20, швидких нейтронів — 10,
Коефіцієнт якості К показує, у скільки разів радіаційна небезпека від впливу на живий організм даного виду випромінювання є більшою, ніж від впливу γ-випромінювання (за однакових доз поглинання).
Коефіцієнт якості іонізуючого випромінювання

Рентгенівське випромі­нювання, γ-випромінювання
е-
Повільні
неитрони
Швидкі нейтрони
р
α
к
1
1—1,5
3—5
10
10
20


Еквівалентна доза. У зв'язку з тим, що за однієї й тієї самої дози по­глинання різне випромінювання викликає різний біологічний ефект, для
оцінки цього ефекту було введено величину, яка називається еквівалент­
ною дозою (Н).
Еквівалентна доза поглиненого випромінювання визначається як добуток дози поглиненого випромінювання на коефіцієнт якості:
H = DK
Одиниця еквівалентної дози — зіверт (Зв).
1 Зв дорівнює еквівалентній дозі, за якої доза поглиненого γ-випромі­нювання дорівнює 1 Гр.
Величина еквівалентної дози визначає відносно безпечні та дуже небез­печні для живого організму дози опромінення.
Припустима доза опромінення
<0,25Гр
Доза опромінення, яка викликає променеву хворобу
1—6 Гр
Смертельна доза опромінення
6—10 Гр





Оцінюючи вплив іонізуючого випромінювання на живий організм, вра­ховують і те, що одні частини тіла (органи, тканини) більш чутливі, ніж інші. Наприклад, за однакової еквівалентної дози поглиненого випромі­нювання виникнення раку в легенях є більш імовірним, ніж у щитоподіб­ній залозі.
Іншими словами, кожний орган і тканина мають певний коефіцієнт ра­діаційного ризику (для легень, наприклад, він дорівнює 0,12, а для щито­подібної залози — 0,03).
Поглинена й еквівалентна дози залежать від часу опромінення. За ін­ших рівних умов ці дози тим більші, чим більший час опромінення.
Захист організмів від випромінювання. Під час роботи з будь-яким
джерелом радіації необхідно вживати заходів для радіаційного захисту.
Найпростіший метод захисту — це ізоляція персоналу від джерела випромінювання на досить велику відстань. Ампули з радіоактивними препаратами не слід брати руками. Треба користуватися спеціальними щип­цями з довгою ручкою.
Для захисту від випромінювання використовують перешкоди з погли­наючих матеріалів. Наприклад, захистом від β-випромінювання може бути шар алюмінію товщиною у кілька міліметрів. Найбільш складним є захист від γ -випромінювання і нейтронів через їх велику проникну здат­ність. Кращим поглиначем γ-променів є свинець. Повільні нейтрони до­бре поглинаються бором і кадмієм. Швидкі нейтрони попередньо уповіль­нюються за допомогою графіту.
VІ. Заключний етап заняття
1.Закріплення матеріалу
1. У чому полягає причина негативного впливу радіації на живі орга­нізми?
2. Який вид радіоактивного випромінювання є найбільш небезпечним для опромінення людини: а) α-випромінювання; б) β-випромінюван-ня; в) γ-випромінювання?
3. У чому полягає механізм іонізації атомів і молекул?
4. У чому полягає біологічна дія іонізуючих випромінювань?
5. Які фактори слід враховувати, оцінюючи вплив іонізуючого випромі­нювання на живий організм?
2. Домашнє завдання
Опрацювати матеріал з підручника:
Коршак Є.В. ЛяшенкоО.І. «Фізика-11» §

Комментарии

Популярные сообщения