Траєкторія. Шлях і переміщення



Рухаючись, матеріальна точка займає різні положення в просторі відносно обраної системи відліку. При цьому вона «описує» в просторі якусь лінію. Іноді цю лінію видно — наприклад, літак може залишати за собою слід високо в небі. Більш знайомий приклад — слід шматка крейди на дошці.
Траєкторією руху тіла (матеріальної точки) називається лінія в просторі, по якій рухається це тіло.
Зазвичай траєкторія — невидима лінія. Траєкторія точки, що рухається, може бути прямою або кривою лінією. Відповідно до форми траєкторії рух буває прямолінійним і криволінійним.
Дослід. Демонстрування переміщення і шляху під час руху візка по кривій та падіння і підскакування м’яча.
Шлях — це довжина траєкторії. Шлях збільшується, якщо тіло рухається, і залишається незмінним, якщо тіло нерухоме. Таким чином, шлях не може зменшуватися з часом.
Переміщенням тіла (матеріальної точки) називається напрямлений відрізок прямої, що сполучає початкове положення тіла з його наступним положенням.
Нагадаємо, що напрямлений відрізок, який характеризується довжиною (модулем) і напрямом, називається вектором.
Переміщення тіла потрібно відрізняти від його траєкторії.


Рис. 1

Залежно від типу траєкторії рухи поділяють на прямолінійні (траєкторія — пряма лінія); рух по колу (траєкторія — коло), криволінійні (довільна крива лінія, зокрема коло). Усі рухи можуть здійснюватися в просторі, площині і по прямій. Найпростіший вид механічного руху — це рух матеріальної точки по прямій лінії (рис. 2) або прямолінійний рух у площині (рис. 3):


Рис. 2


Рис. 3

Комментарии

Популярные сообщения